• BOEKINGEN ZIJN NOG MOGELIJK OP EEN PAAR SPECIFIEKE DATA IN 2023. NEEM HIERVOOR CONTACT MET ONS OP. WHATSAPP: 06 16 958 023

Freselle

Gepubliceerd op 7 juli 2019 om 17:49

De freselle ook wel friselle (of frisedde, fresedde, frise of frised) is een typisch gerecht uit Campanië en Puglia, gemaakt van durumtarwe of gerst, maar tegenwoordig ook van volkoren meel of een combinatie van verschillende soorten meel.

2x gebakken

Ze zien er poreus uit, maar zijn het allesbehalve. Ze zijn namelijk keihard als je ze koopt.

Dat komt omdat de freselle 2x in de oven worden gebakken. De eerste keer in zijn geheel en voor de tweede bakronde worden ze door de helft gesneden.

Broodketting

De Freselle kunnen voor lange periodes worden bewaard.

Hierdoor werden ze een perfect alternatief voor brood tijdens periodes waarin het bloem schaars was. 

De vorm van de Freselle lijkt op een donut. Dat heeft niets met “bellezza” te maken, maar met de vroegere transport en bewaar behoefte.

De Freselle werden vroeger namelijk aan een touw gespannen waarvan de uiteinden aan elkaar werden geknoopt als een soort ketting.

Daardoor was de streng makkelijk op te hangen in kleine en de droge ruimtes om ze daar te bewaren tot het tijd was voor consumptie.

Brood voor de vissers

Vroeger werden de strengen meegenomen door de vissers vanwege de lange houdbaarheid. Om het eetbaar te maken, besprenkelden de vissers de halve donuts met zeewater. Ze gebruikten het ook als basis bij de  vis of mosselsoepen. Het gebruikelijke voedsel tijdens visreizen die meerdere dagen en of weken duurden.

Doe dit en breek je tanden niet!

Het procedé om de Freselle “eetbaar” te maken is nu niet veel anders dan de vissers deden.

Het is noodzakelijk ze zacht te maken met een beetje water anders breek je letterlijk je tanden op de harde korst. Wel is het belangrijk dat ze hun krokante bite houden, maar ze mogen absoluut niet doorweekt zijn.

Wil je het ouderwetse effect van zeewater? dan kun je in een kommetje ook wat water en zout mengen en ze daarmee besprenkelen.

Maak ze smakelijk

De Freselle zijn snel en makkelijk klaar te maken. Thuis in Nederland, maar ook in Casa Napolanda behoren ze tot mijn favorieten. Ze zijn namelijk zeer geschikt voor de lunch of als aperitief maar bij gebruik van deze laatste is het beter om ze niet rijkelijk te beleggen. Feitelijk kun je ze klaarmaken met alles wat je lekker vindt. Gebruik daarvoor wel verse producten en van goede kwaliteit!

Omdat het “brood” een neutrale smaak heeft moeten de andere ingrediënten smakelijk zijn met een intense en gemakkelijk herkenbare smaak!

Op de foto's zie je combinatie van mozzarella/tomaat en tonijn/tomaat. Leef je uit en alvast buon appetito!

Karin

#lekkersnelensimpel #neemzemee #vakantietip #weekjeweg #citytrip #napels #casanapolanda

Vond je dit een leuk artikel? Van delen worden wij blij. Grazie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.