• BOEKINGEN ZIJN NOG MOGELIJK OP EEN PAAR SPECIFIEKE DATA IN 2023. NEEM HIERVOOR CONTACT MET ONS OP. WHATSAPP: 06 16 958 023

Waarom Napels?

Gepubliceerd op 31 augustus 2019 om 10:14

Nu eens even niet een opsomming van alle bezienswaardigheden in onze stad, maar een antwoord op een veel en vaak gestelde vraag; waarom hebben jullie gekozen voor een tweede woning in een stad als Napels?

Napels centrum Foto Karin Prummel - Casa Napolanda

Antwoorden als hoe ben ik hier terecht gekomen, waarom maakten wij deze keuze, waarom heb ik deze toch wel moeilijke stad in mijn hart gesloten en waarom ook jij tenminste 1x deze stad zou moeten bezoeken om met haar kennis maken ga ik proberen zo goed (zonder roze bril) mogelijk aan je uit te leggen.

Castel dell'Ovo Foto Karin Prummel - Casa Napolanda

Laten we bij het begin beginnen

Mijn hele leven, ondertussen alweer 51 jaar kom ik al meerdere keren per jaar in Italië. Het land heb ik dan ook doorkruist van Noord naar Zuid, Oost naar West, zigzaggend, via de eilanden en repeat met Fano in Le Marche als vaste “thuishaven”.

Napels heb ik een jaar of 15 geleden door een collega leren kennen. Zij is Napolitaanse en nam mij mee naar het huis van haar ouders. Daarna werd het met enige regelmaat een bestemming voor een paar dagen weg.

Waarom dan Napels?

Wat helpt om het land en haar inwoners in de diverse regio’s te leren kennen zijn twee dingen: nieuwsgierigheid en de taal spreken. Natuurlijk bestaan er veel andere mooie plekken in Italië dan Napels, maar voor ons en de reden van onze keuze minder interessant.

Doorslaggevend om voor Napels te kiezen was: 

  • Het moet makkelijk bereikbaar zijn met het vliegtuig
  • Veel zon uren
  • Een plek waar je gemakkelijk kunt integreren met de lokale bevolking
  • Een plek waar ik me ook alleen kan vermaken, omdat ik er iedere maand tenminste 10 dagen naar toe zou gaan en ga
  • Een plek die bruist, waar je creativiteit en inspiratie van op hol slaat
  • Aangename temperatuur in de wintermaanden
  • Een plek waar ik al vrienden heb gemaakt
  • Dichtbij zee

Napels h.c. Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Kortom het werd Napels

Zuid Italië en de Zuid Italianen leven (naar mijn mening) intenser en Napels is voor mij heel Italië samen tot in alle extremen!

Hoe is dat een leven in hartje centrum Napels?

Het is waarschijnlijk een open deur als ik zeg; never a dull moment.

Er gebeurt namelijk altijd wel iets. Aangezien wij in Nederland in alle rust op de Veluwe wonen is het contrast best groot en toch voel ik me direct op de luchthaven al thuis. De geuren, het verkeer, de warmte en alle andere geluiden maakt dat het voelt als thuiskomen.

Man blij, hond door het dolle heen

Anoniem aankomen lukt ECHT niet!

Voor ik de entree van onze palazzo heb bereikt, heb ik al 25 keer een bentornata gekregen, een stuk of 10 espresso’s aangeboden gehad en wat helpende handen of katrollen om mijn koffertje naar boven te brengen. Dat is ondanks het feit dat ik half daar en half in NL woon toch een enorm contrast met het (ons) leven in Nederland. Wanneer ik terug kom op de Veluwe is voornamelijk mijn man blij en de hond door het dolle heen.

Wij wonen in een authentieke wijk. Grote gezinnen in naar onze begrippen relatief kleine tot piepkleine huizen. Er is saamhorigheid,  tolerantie en respect, maar ook een hoge vorm van sociale controle.

Daar moet je als inwoner van tegen kunnen!

Binnenplaats Casa Napolanda Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Haast moet je hier niet hebben

Niks gaat hier snel. Dat is niet erg als je op vakantie bent, maar als je er gedeeltelijk woont heb je zaken te regelen en wil je daarnaast ook leuke dingen doen. Dat gaat helaas niet altijd samen…. Veel en lang praten hebben ze hier uitgevonden ;-)

Als ik aan 1 persoon de vraag stel wat bijvoorbeeld de beste route naar weet ik veel waar is, dan zijn er binnen een mum van tijd 6 mensen die zich ermee bemoeien. Het grappige is dat de hele discussie over mijn route of doel op dat moment buiten mij omgaat. Ondertussen (dit heb ik in de loop der jaren geleerd) drink ik rustig mijn koffie en als zij er 20 minuten later uit zijn dan hoor ik het wel.

Wachten & koffie drinken met Carmine- Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Ongeschreven wetten moet je leren begrijpen

Napels is een stad vol tegenstellingen daar schreef ik op een andere manier al eerder over en dat maakt haar ook voor de dagelijkse dingen een makkelijke maar ook moeilijke stad. Er zijn ondanks het feit dat ze zelf lak hebben aan regels, een soort van ongeschreven wetten die je moet leren kennen en herkennen als je er woont.

 

Tradities en andere oude gewoonten

Grote delen van Napels zijn nog niet echt toegetreden tot het moderne tijdperk.

Napels is vasthouden aan tradities en andere oude gewoonten.

Nu vind ik dat met betrekking tot het klaarmaken van eten een meer dan prima gewoonte, maar minder is, dat het gros van de mensen nog steeds met zijn rekeningen naar een tabacchi gaat om ze daar te voldoen in plaats van dat ze overgaan tot een internet betaling.

Dat wat wij zien als pure tijdverspilling (als voorbeeld noem ik maar even het urenlange wachten op een postkantoor), zien zij als een sociaal uitje.

Denk ik lekker bijdehand te doen door een tip te delen dat er tegenwoordig ook een app bestaat waarmee je je plekje kunt reserveren… resoluut wordt deze praktische info weggewuifd, veeeeel te ingewikkeld. Het is nu eenmaal zo - "Accussì sia cara mia".

Paccheri - Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Bewondering

Veel bewondering heb ik ook voor ze.

Ze nemen en accepteren het en vooral hun leven zoals het is.

De enorme saamhorigheid, zoooo waanzinnig trots op hun stad ondanks al haar gebreken en ook de trots voor mij, een Nederlandse die volgens hen meer Napolitaans is dan zijzelf. Naast het feit dat ze geen Italianen maar Napolitanen genoemd willen worden zegt dat denk ik meer dan genoeg.

Dan de oudere generatie, die nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven heeft ook al geeft het situaties waarbij de lamme de blinde helpt….  

Eeuwenoude tradities houdt men nu eenmaal in ere en dat koffietje drinken doe je beneden in de bar hoe slecht ter been je ook bent. Ze trotseren daarvoor graag de trappen van de palazzi.

Het sociale leven is ondergeschikt aan de pijn en moeite die het ze kost.

Dat is mooi om te zien en daar kunnen wij op onze beurt weer heel veel van leren!

Een beetje terug in de tijd soms, maar is dat nu niet net de charme van deze stad? Ondertussen hebben we dus de constatering kunnen maken dat Napels, zeker in de armere wijken, nogal achterloopt ten opzichte van het leven in Nederland, maar zeker ook ten opzichte van andere delen en steden in Italië. Dat is denk ik stiekem toch wat haar mede zo speciaal maakt.

Stegen in Napels- Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Napels, wie denkt ze wel niet dat ze is?

Napels, wie denkt ze wel niet dat ze is?, met die slapende krater in haar kielzog…

Ze is alles en ze heeft alles.

Een stad waarvan ik blijf leren en nooit uitgekeken raak.

Ze sleurt je naar binnen met al haar stadse tentakels, kruipt onder je huid en nestelt zich in je diepste binnenste.

 

Napels is/"Napule e":

Napels: een emotionele urban jungle, de dichtstbevolkte stad van Europa.

Napels: met al haar mooie en lelijke palazzi in smalle straatjes en stegen waar nauwelijks een streepje zon komt.

Napels: stadscentrum met bijna tot geen open plekken laat staan parken of strookjes groen.

Napels: een multiculturele samenleving

Napels: heeft de lekkerste D.O.P. tomaten

Napels: nog vol met kleine ondernemers en oude ambachten.

Napels: heeft wijken met een sfeer zoals die alleen in Napels bestaan.

Napels: overvolle wegen met chaotisch verkeer.

Napels: dwingt je om assertief te zijn.

Napels: is de stad van (hi)-(my)sterie, mythes en legendes

Napels: waar alleen eten verboden is.

Napels: met haar talrijke levendige wijken waar overal wel iets te ontdekken valt.

Napels: heeft historie, musea ,kerken, kunst en cultuur en de pizza is hier geboren.

Napels: een staat binnen een staat.

Napels: is communiceren van balkon naar balkon over de wapperende was heen.

Napels: rawness en beauty

Napels h.c. - Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

I napoletani:

Napolitanen: hebben een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om (over)leven, kinderen groot brengen op een paar vierkante meter en in de drukke straten van de stad.

Napolitanen: hebben humor, zijn gastvrij en (bijna) altijd vrolijk.

Napolitanen: maken grappen en zingen melodramatische liederen in hun eigen taal.

Napolitanen: maken ruzie waar en wanneer het ze uitkomt.

Napolitanen: drijven je soms ook tot waanzin.

Napolitanen: zijn ultra sensitief, zien alles en hebben een aangeboren vindingrijkheid en handelsgeest.

Napolitanen: zijn bijgelovig.

Napolitanen: een trots volk.

Napolitanen: hebben ervoor gezorgd dat de pizza op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Napolitanen: een Napolitaan word je niet dat ben je!

Gezelligheid voor alles. Heb mijn wagen volgeladen. Zonder gordel en met 7 personen in de auto - Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Napels: uniek, authentiek en theatraal

Zeker kan ik zo nu en dan mopperen op deze stad en zou ik bepaalde zaken per onmiddellijk willen veranderen. Later denk ik dan…waarom ook eigenlijk?

Is dat alles nu niet net waarom ik zoveel hou van deze stad inclusief al haar gebreken en tekortkomingen? Het antwoord daarop is dan uiteindelijk weer ja.

La mia bella Napoli is uniek en authentiek op alle vlakken. Blijf alsjeblieft zoals je bent zij het wellicht een tikkeltje schoner.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Leef als een local

Kon dit verhaal niet korter…. Nee sorry lieve mensen, nog liever maakte ik het langer. Ik heb eigenlijk nog zoveel meer te vertellen.

Mijn hart gaat simpelweg sneller kloppen van deze stad.

Om de liefde voor de stad te delen hebben wij eind maart besloten om ons huis officieel beschikbaar te stellen voor een ieder die deze stad ook wil leren kennen en ervaren op een zo authentiek mogelijke manier. Heel even leven als een local in hartje Napels in onze gezellige wijk vol met lieve en hartelijke mensen.

De deur van Casa Napolanda staat voor je open. Informeer gerust naar de mogelijkheden

Napule a' città cchiu bellu ro' munno – (Napoli la citta piu bello al mondo)

Like ook onze facebook pagina en mis niets meer! https://www.facebook.com/casanapolanda/

Karin

#Napels #Napoli #leefalseenlocal #waaromnapels #napelswereldstad

Vond je dit een leuk artikel? Van delen worden wij blij. Grazie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Emma
4 jaar geleden

Hebben jullie een buitenruimte/balkon/veranda??

Karin Prummel -Casa Napolanda
4 jaar geleden

Ciao Emma,
Jazeker! Casa Napolanda heeft een ruim balkon met zicht op het oude centrum aan de linkerkant, rechts op de Vesuvius en aan de voorzijde vrij zicht en dus ook vrij van inkijk. Zie e-mail.
Un caro saluto, Karin

Jolanda van der Linden
4 jaar geleden

Zou ik wat meer informatie mogen...?
Nóg meer... 😃

Karin Prummel
4 jaar geleden

Hallo Jolanda, Natuurlijk mag dat, als je mij een e-mail(info@casanapolanda.nl) of een chatbericht via facebook https://www.facebook.com/casanapolanda/ wilt sturen met je vraag en of vragen dan zal ik deze z.s.m. beantwoorden.
Ciao, Karin