• BOEKINGEN ZIJN NOG MOGELIJK OP EEN PAAR SPECIFIEKE DATA IN 2023. NEEM HIERVOOR CONTACT MET ONS OP. WHATSAPP: 06 16 958 023

6 redenen om met de kerst naar Napels te gaan

Gepubliceerd op 17 november 2019 om 17:42

Een van de meest populaire kersttradities is het bezoeken van kerststallen. Misschien denk je daarbij niet snel aan Napels?, maar de Napolitaanse kerststallen zijn over de hele wereld bekend. Ze hebben zelfs hun eigen “quartiere generale” namelijk aan de Via San Gregorio Armeno in het centrum van Napels. Het is hier weliswaar het hele jaar door kerst, maar rondom de kerstperiode barst het los! Dan verandert de Via San Gregorio van een straat met een overkill aan souvenirs in een straat vol verlichte kerststallen in alle soorten en maten. Hele kleine die je in de boom kunt hangen tot grotere traditionele of stallen waarmee de kunstenaar een statement wil maken.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

 Foto Karin Prummel - Casa Napolanda

Oeps foutje bedankt.....

Napels is zonder twijfel de stad die het meest verbonden is met de cultus van kerststallen. Om mijzelf de status van “Napoletana verace”/ echte Napolitaanse te geven moest ik een aantal jaren geleden van mijn surrogaat familie eigenhandig een stal bouwen. Dat viel nog niet mee kan ik je verzekeren.

De huisjes worden gemaakt van karton en of papier-maché. Daarna moet je ze verven en voorzien van een vernislaag. Dan kun je beginnen met de opbouw van schors en mos. Let wel; het moeilijkste is een verdieping maken. Plat houden is onder toeziende en controlerende Napolitaanse ogen geen optie namelijk.

Gelukkig mocht ik dan weer wel de figuurtjes, dieren en andere versieringen kopen.

De gebruikte beeldjes en dieren hebben stuk voor stuk een symbolische betekenis, geboren uit bijgeloof en legendes waar ik dan ook niet vanaf mocht wijken.

Blij als ik was toen het proces na een week was voltooid deed ik (fout nummer 1) de lampjes aan en water in het fonteintje…. voor 6 december! Dat mag dus niet…. Stal neerzetten mag. Tot 6 december moet het daarbij blijven. (Aan Via San Gregorio houdt echter niemand zich aan deze regel, maar goed laat ik het maar bekijken als dat je bij ons ook bij voorkeur geen kerstboom voor sinterklaas neerzet😉)

Fout nummer 2): Het wiegje had ik er ook al in had gelegd….. Deze mag pas op kerstavond door het jongste gezinslid in de stal worden gezet of hij moet tot die tijd omgekeerd in de stal liggen anders brengt het ongeluk!

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda - Kerststal in de maak

Koop leuke kerst souvenirs

Hierboven een impressie van het maken van de stal. De mijne slaat natuurlijk nergens op in vergelijking met de professionele welke er te koop worden aangeboden aan de Via San Gregorio, maar is na een grondige inspectie van alle kanten gelukkig goedgekeurd oefffff😊.

Tussen half november en Kerstmis wordt Napels dus de stad van de presepe (kerststal). Toeristen komen van heinde en ver naar de stad om de kunstenaars in hun ateliers tijdens het werk te aanschouwen, in de ambachtswinkels de hand beschilderde kerstballen te kopen of om met een prachtige stal weer huiswaarts te gaan.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda - Presepe

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda - Presepe

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda  Presepe

Mix van geloof, hoop en liefde

In Napels zijn de kerststallen niet alleen een populaire traditie, maar ook een artistieke expressie. Naast de traditionele Napolitaanse kerststallen, zijn er ook kunstenaars, want zo mag je de makers gerust noemen, die stallen maken waarin zij een mix maken van historie en het geloof. Of laten ze heilige elementen samen komen met personages die belangrijk zijn en of zaken die spelen in de stad of zelfs in de wereld. Zo vind je naast de engeltjes, herdertjes, pizzabakkers, de Pulcinella, maar ook bekende personages als Trump, voetballers en bekende Napolitanen als Totò  en Pino Daniele.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda - Pulcinella's

Je gaat natuurlijk niet naar Napels om je eigen presepe te maken. Wellicht wel om wat spullen mee naar huis te nemen om er later 1 thuis te maken.

Dus belangrijker: de zes redenen waarom je Napels voor kerst zou moeten bezoeken!

1) Kerst in Napels is uniek

Napels is natuurlijk het hele jaar door leuk! Met kerst is het nog leuker omdat iedereen zijn uiterste best doet met kerstdecoraties en lampjes om het nog gezelliger te maken. De stad viert feest.

Iichtjes in Vomero - maker onbekend

Foto: Karin Prummel- Casa Napolanda - Lichtjes in Rione Sanita

2) Iedereen viert kerst

De inwoners van Napels maken graag zelf hun kerststallen zoals ik hierboven al vertelde. Een traditie die al sinds jaar en dag bestaat. Deze zie je dan ook vaak terug in de kleinere winkels. Van groenteboer tot slager en zelfs op de markt! Daarnaast schittert de hele stad van de kerstversiering. Verspreid door de stad met enorme en bijzondere exemplaren en natuurlijk de gigantische kerstboom in de Galleria Umberto. Vorig jaar werd de boom volledig gebouwd met gerecyclede materialen en was 10 meter hoog.

Foto: internet - boom van gerecyclede materialen

3) “Levende kerststallen”

In de kathedraal van San Gregorio Armeno vind je een “levende” kerststal, maar op meerdere plaatsen in de stad zul je levende kerststallen tegenkomen.

4) Traditionele dolci’s die je moet proeven!

Struffoli: gemaakt van kleine gefrituurde deegballetjes die gestapeld worden als een berg, in een tulband of gewoon als een bult op een bord. Daarna wordt deze overgoten met honing om het vervolgens te decoreren met vrolijk gekleurde snoepjes en of een soort hagelslag, soms gekonfijte vruchtjes en of noten.

Mostaccioli: gevulde chocolade in ruitvorm. (Mijn persoonlijke favoriet)

La Pastiera: eigenlijk een zoete lekkernij die bij de paastraditie hoort, maar zich de laatste jaren ook steeds vaker laat zien aan de kersttafel. Een taart gemaakt met gekookte tarwe, eieren en ricotta op smaak gebracht met sinaasappelbloemwater en millefiori. 

Roccocò: zonder hen geen kerst! Een zoet koekje met veel aroma dat iedereen op zijn eigen manier klaarmaakt. Zacht of liever toch hard zodat je langer kunt bewaren. Kortom vele varianten en met kerst op tafel samen met de Mostaccioli.

Babà Napoletano: Napels trots, een in rum gedrenkt cakeje, is er weliswaar het hele jaar door maar ontbreekt zeker niet op de kersttafel

 

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda - Struffoli, Roccocò, La Pastiera & Babà

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda - Mostaccioli recept en styling Karin Prummel voor natuurlijk samen koken

5) De zon

Natuurlijk ga je ook voor lekker weer! Want naast al het kerstgedruis valt er nog veel meer te beleven in de stad. Napoli heeft een aangenaam klimaat waardoor de zon zich ook in de wintermaanden veel laat zien en het al snel lekker warm aanvoelt.

6) Casa Napolanda - Waar je kunt Logeren als een local in hartje Napels

Napels heeft Casa Napolanda, gesitueerd in een nog authentieke wijk in hartje centrum Napels tussen locals. Het echte Napolitaanse leven dus. Het huis is ruim, fris en gezellig ingericht. Dus niet als een ongezellig Italiaans appartement. Daarnaast is het van alle gemakken voorzien en slaap je in een heerlijk bed. Een uitgebreide map met bezienswaardigheden, wandelroutes, en restaurants om je Napoli avontuur compleet te maken zonder gezoek, gedoe en dus geen tijdverlies.

Casa Napolanda, geen huis, maar een thuis.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Doe gek en verruil Düsseldorf voor Napels

Dus zin in om bijvoorbeeld Düsseldorf eens voor Napels te verruilen? Boek dan dit jaar nog je plekje in Casa Napolanda hartje Napels.

Als je 1 van de komende weken gaat kan je de kerst meemaken zoals het feest op zijn Napolitaans wordt gevierd.  De voorbereidingen zijn vanaf tweede helft november al in volle gang. Napels heeft zoals gezegd een enorme kersttraditie met handgemaakte kerststallen, kerstmarkten, ambachtelijke snuisterijen en lichtjes.

Wilt je rondom kerst iets bijzonders beleven? Neem dan snel contact met ons op.

 

De deur van Casa Napolanda staat voor je open. Informeer gerust naar de mogelijkheden of stuur een e-mail naar: info@casanapolanda.nl

 Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

En oh ja….  Hoe dan ook alvast een onvergetelijke Napolitaanse kerst toegewenst.

Karin 

Like ook onze facebook pagina en mis niets meer! https://www.facebook.com/casanapolanda/

#Napels #Napoli #leefalseenlocal #overnachteninnapels #napelstedentrip #casanapolandageenhuismaareenthuis #via San Gregorio Armeno #Presepe #kerstinnapels

Vond je dit een leuk artikel? Van delen worden wij blij. Grazie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.