• BOEKINGEN ZIJN NOG MOGELIJK OP EEN PAAR SPECIFIEKE DATA IN 2023. NEEM HIERVOOR CONTACT MET ONS OP. WHATSAPP: 06 16 958 023

Streetart in Napels

Gepubliceerd op 10 januari 2020 om 14:40

Wanneer je op stedentrip in Napels bent, kom je sowieso ogen en oren te kort.

Onze levendige stad, vraagt continue en overal om attentie, want Napels is ruig, Napels is anders en Napels is intens.

Dwalend door de stad ga je langzaam op in het Napolitaanse leven.

Gerinkel van koffiekopjes de geur van koffie, wasgoed, pizza’s of alle zoete heerlijkheden trekken je aandacht. 

Zo ook het verkeer, de chaos, luid toeterende scooters of automobilisten, Napolitanen met hun harde krachtige stemmen die een praatje maken van balkon naar balkon. Of van boven naar beneden een bestelling plaatsen. Er is altijd wat te beleven, te zien en iedere dag weer iets nieuws te ontdekken.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Napels barst van de mooiste streetart

Naast het gewone leven, alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden, fonteinen, palazzi, kerken, musea en de prachtigste vergezichten over de golf van Napels, barst Napels ook van de mooiste streetart.

 Foto Karin Prummel - Casa Napolanda

De kracht van Napels

Als wij (Herman en ik) samen in Napels zijn probeer ik altijd iets nieuws te ontdekken in of buiten de stad. Want zelfs wij blijven na al die jaren op ontdekkingsreis.

Dat is ook weer zo'n grootte kracht van Napels.

Never a dull moment en je raakt er nooit uitgekeken.

Een poosje geleden hebben wij daarom een rondje streetart gemaakt.

Door de jaren heen ben ik uiteraard al heel wat werken en werkjes tegen gekomen, maar deze keer had ik er zelf vooral ECHT werk van gemaakt!

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Zoeken

Voor zover mogelijk heb ik adressen en eventuele bijbehorende informatie opgezocht van de streetart welke ik perse wilde zien.

Dat was al een klus op zich. Je weet namelijk de namen van de muurschilderingen en meeste kunstenaars niet, althans ik toen nog niet….

Je kunt best heel wat foto’s van streetart vinden in Napels op het internet, maar de locaties worden vaak niet vermeld.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

De mooiste verhalen achter de streetart

Al met al is het mij uiteindelijk gelukt om een behoorlijk rijtje te verzamelen. Tussen de tekst door een foto impressie van mijn favoriete streetart werken so far, want ook ik heb nog lang niet alles gezien….

Het gaat er in dit geval niet zo zeer om of je het mooi of lelijk vindt. Als je het mooi vindt ga je het vanzelf ontdekken en bekijken en zo niet, dan sla je ze over.

Waar het, naast dat ik sommige werken echt als een aanwinst voor de stad beschouw wat mij betreft vooral over gaat, zijn de verhalen achter de werken.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Meer schoonheid in de wijk Martedei door streetart

Als voorbeeld noem ik streetart in de wijk Martedei. Een van de plekken in de stad die ooit grauw, grijs en uitzichtloos leek te zijn en nu een plek van hoop en cultureel experiment is geworden.

De kunstenaar Bosoletti (overigens ook mijn persoonlijke favoriet) heeft in deze wijk gratis verschillende werken gemaakt.  Verf en steigers zijn betaald met hulp van fondsenwervende burgers. Zij hebben het hele initiatief gepromoot en bekostigt om meer schoonheid aan hun wijk te geven. Bosoletti heeft, geïnspireerd door dit initiatief, de bewoners van Martedei o.a. dit kunstwerk (zie foto onder) "Partenope" gegeven. Het neemt de volledige gevel van het flatgebouw in beslag.

Ze heeft het gezicht van een jonge vrouw, half vis en half vogel. Gedeeltelijk gewikkeld in een verenkleed dat haar een bijna aristocratische schoonheid geeft. De blik, welke een beetje melancholie uitstraalt, straalt ook trots uit. Misschien dezelfde trots, die de inwoners van deze buurt kenmerkt omdat ze d.m.v. dit project hun wijk een stukje mooier hebben kunnen maken.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Ksssssssst

Een ander voorbeeld tref je in Rione Sanità.

Daar heb je de Vico Buongiorno. In deze goedemorgen steeg was het lange tijd niet heel prettig wakker worden. Tot een paar jaar geleden was dit vooral een “gevaarlijke” steeg. Hij werd vooral gebruikt  als een ontsnappingssteeg/route voor straatrovertjes en andersoortige criminelen.

Deze roemruchte steeg is inmiddels gepimpt met een aantal prachtige muurschilderingen en een bar "Sciò" genaamd.

Sciò, komt uit een lied van de beroemde Napolitaanse zanger; Pino Daniele. Het is een Napolitaanse manier van zeggen om pech of kwaad te verdrijven. Te vergelijken met onze ksssstttt zeg maar.

En dat is hier dus goed gelukt!

Foto: Karin Prummel- Casa Napolanda 

Zo zie je maar…..Net zoals achter iedere voordeur een verhaal schuilt, gaat er ook achter iedere muurschildering een verhaal schuil. Dat is het mooie van kunst en creatieve expressies.

Door de zoektocht naar de streetart en de bijbehorende verhalen ga je je “eigen”, of DE stad opeens (weer) met hele andere ogen bekijken.

Een andere grappige constatering was, dat ik de meeste streetart op routes trof waar ik zo goed als dagelijks, wanneer ik in Napels ben, aan voorbij blijk te lopen..... hoe suf is dat?

In de meeste gevallen was dit omdat ik de streetart in de rug hebt, omdat ik de route net andersom loop. Je ziet het dan gewoon niet.

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Een puzzelrit zonder auto

Voor mij/ons was het vooral erg leuk om te doen!

Het was dan ook een soort puzzelrit zonder auto, maar een enorme leuke ervaring.

Jullie hebben doorgaans minder tijd dan wij om de stad en al haar facetten te bekijken. Voor diegenen die bij ons in Casa Napolanda logeren heb ik een document gemaakt welke je kunt vinden in onze uitgebreide informatiemap. Deze route zal je door diverse wijken leiden met al haar bezienswaardigheden en natuurlijk de murales.

 

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda 

Voor de die-hard streetart fans

Ik heb wat research gedaan, gesproken met bewoners, maar wil mezelf verder zeker geen streetart kenner noemen.

Voor de echte streetart fans, die meer informatie wensen betreffende de artiesten en verhalen over hun werken, oftewel graag een tour willen maken met iemand die wel echt streetart kenner is. Stuur mij een email of een privé bericht want ook dit kunnen we voor je regelen.

 

Karin

 Foto: Karin Prummel - Casa Napolanda

Like ook onze facebook pagina en mis niets meer! https://www.facebook.com/casanapolanda/

#Napels #Napoli #leefalseenlocal #logeeralseenlocal #overnachteninnapels #napelstedentrip #casanapolandageenhuismaareenthuis #streetart #streetartinnapels

 

Vond je dit een leuk artikel? Van delen worden wij blij. Grazie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.